Elektrostrojarska obrtnička škola    I    Selska cesta 83, Zagreb, HR    I   Tel: 01 3695 080; Fax: 01 3026 165.   I     E-mail: info@esos.hr 

Home Nalazite se na: Popis zanimanjaAutomehaničar
Automehaničar
Srijeda, 08 Travanj 2009 18:07
Osnovni posao automehaničara sastoji se u utvrđivanju i uklanjanju kvarova i oštećenja na motoru te na kočionom i upravljačkom sustavu motornih vozila. Automehaničari trebaju poznavati dijelove i principe rada motora, kao i toplinske te hidraulične zakone i procese. Pri servisiranju automehaničari ispituju dijelove motora , mehanizme kočenja, podsustav za paljenje te signalnu opremu. U radu se služe elektroničkim i drugim mjernim instrumentima, sredstvima za čišćenje, ručnim alatima i strojevima za obradu metala. Za zanimanje automehaničar poželjno je dobro zdravlje (naročito dišnih organa) te prosječna snaga i tjelesna izdržljivost zbog teških uvjeta rada. Potrebna je  spretnost ruku i prstiju,  koordinacija pokreta s vidom te dobar vid i sluh. Od psihičkih osobina zahtijeva se dobra sposobnost rasuđivanja. Teorijska nastava za zanimanje automehaničar sadrži ove važne stručne predmete: elementi strojeva, elektrotehnika, hidraulika i pneumatika, motori s unutrašnjim izgaranjem i tehnologija automehanike. Za veći opseg posla moguća je dobra zarada, no zbog velike konkurencije izgledi za zapošljavanje su prosječni. Nakon tri godine pomoćničkog rada i položenoga majstorskog ispita, automehaničar može otvoriti samostalan obrt. Zanimanju automehaničar bliska su ova zanimanja: brodomehaničar, zrakoplovni mehaničar, mehaničar industrijskih poljoprivrednih strojeva, autolimar, autoelektričar i vulkanizer.
Jedinstveni nastavni plan i okvirni obrazovni program za zanimanje AUTOMEHANIČAR nalazi se u Narodne novine broj : 112 /2004. 
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2135.htm
Ažurirano Petak, 03 Lipanj 2016 06:27
 

UPISI 2019./2020. – „DOĐITE U SELSKU“

 

Niste prijavljeni.