Elektrostrojarska obrtnička škola    I    Selska cesta 83, Zagreb, HR    I   Tel: 01 3695 080; Fax: 01 3026 165.   I     E-mail: info@esos.hr 

Home Nalazite se na: Popis zanimanjaAutomehatroničar
Automehatroničar
Petak, 22 Svibanj 2009 19:51

Pilot zanimanje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske i Hrvatskom obrtničkom komorom

za sve informacije obratite se : GZT –ABU Ured Projekta, Medulićeva 9 ,

tel. 4846-026

Automehatroničar održava i popravlja osobna vozila te provjerava kompleksne tehničke sustave i obavlja popravke. Prema želji kupaca u osobna vozila ugrađuje dodatnu opremu i dijelove. Radno mjesto može biti i kod proizvođača te u autokućama gdje savjetuju kupce. Njihove kompetencije također se traže i prodaji. Automehatroničar nakon procjene štete na vozilu mora izraditi popis rezervnih dijelova i izraditi troškovnik. Na radnom mjestu obavljaju se zahtjevni poslovi s najsuvremenijom tehnikom motornih vozila, računalima i tehnikom ispitivanja. Ipak uz mnogobrojne analitičke poslove u radionici potrebno je naručiti, izmijeniti i kontrolirati dijelove.

Složena tehnika motornih vozila zahtijeva dobru sposobnost donošenja zaključaka o sustavima i njihovoj međusobnoj povezanosti. Interes za motorna vozila te dobro fizičko-tehničko razumijevanje , posebno područja elektronike, pneumatike i hidraulike, važni su uvjeti za obrazovanje automehatroničara.

Važna područja naukovanja : održavanje i njega automobila, demontaža, popravak i montaža tehničkih sklopova i sustava motornih vozila, testiranja i popravljanje elektronskih sustava, testiranje i popravljanje sustava upravljanja i regulacije vozila, kontrola i popravak motorne mehanike i sustava upravljanja motorom, servisiranje i popravak ispušnog sustava, sustav prijenosa snage i kočionog sustava, dijagnosticiranje, popravak i naknadna ugradnja dodatnih sustava i karoserije, sustava udobnosti i sigurnosti.

Nakon naukovanja automehatroničar može raditi u automobilskoj industriji ili u obrtu za osobna vozila. Mogućnost zapošljavanja postoje i u službama pomoći na cesti ali i u prodaji automobila i savjetovanju. Strukovno obrazovanje nije završeno uspješnim polaganjem pomoćničkog ispita. Daljnje usavršavanje je važno kako bi se mogao držati korak s razvojem.

Nastavni plan za zanimanje automehatroničar

Ažurirano Subota, 19 Lipanj 2010 11:26
 

UPISI 2019./2020. – „DOĐITE U SELSKU“