Elektrostrojarska obrtnička škola    I    Selska cesta 83, Zagreb, HR    I   Tel: 01 3695 080; Fax: 01 3026 165.   I     E-mail: info@esos.hr 

Home Nalazite se na:
Posjet HAZU
Petak, 12 Svibanj 2017 11:24

Učenici I i razreda

Vodstvo: Anita Brčić, profesorica povijesti i Dragica Kvesić, knjižničarka

10. svibnja 2017.g. bili smo na otvorenim vratima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

 

 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti osnovana je u XIX. st. kao institucija koja će ujediniti sve ''bolje umove''. Prijedlog te novac za osnivanje Akademije dao je đakovačko-srijemski biskup Josip Juraj Strossmayer još davne 1860.g.

 

Prvi ravnatelj Akademije bio je povjesničar dr. Franjo Rački koji je poznat kao i jedan od članova Narodne stranke.

J. J. Strossmayer je dao prijedlog, ali i dio novca, da se izgradi palača na Zrinjevcu u koju će smjestiti i svoju zbirku slika. Palača je sagrađena 1880.g.

Najveći poklon u kojem smo i mi danas mogli uživati jest Strossmayerova galerija slika u kojoj se nalazi 235 slika.

Na početku, domaćini su nas lijepo ugostili i održali nam predavanje o Baščanskoj ploči te o škrinji sv. Šimuna.

 

 

Već i vrapci na grani znaju da je Baščanska ploča jedan od najvrijednijih spomenika kulturne baštine. Nastala je  oko 1100. g. te je dio oltarne pregrade koja je pronađena u crkvi sv. Lucije u Baški na otoku Krku. Poprilično nam se svidjela da smo je u jednom trenutku mislili i ponijeti sa sobom, ali spriječila nas je činjenica da teži oko 800 kg. Ipak bolje da se držimo svojih školskih udžbenika koliko god teški bili!

Škrinja sv. Šimuna pronađena je u Zadru  gdje se i danas čuva, a u HAZU se nalazi replika koja je nešto lakša od Baščanske ploče. Škrinja teži samo 240 kg. Prekrasno je izrađena i datira iz XIV.st.

 

Nakon predavanja smo zahvalili i krenuli na prvi kat te smo ušli u spomenutu Strossmayerovu galeriju. Naravno da nas je zanimalo koliko što košta pa smo to i pitali, na što se gospođa lijepo nasmijala i rekla da je i njoj poznata ta nedoumica i da je često čuje. Naš Ivan je rekao da salon izgleda ''k'o kod njega doma'', a to valjda znači da mu je ugodno kao kod kuće.

 

Simpatična crtica iz života biskupa Strossmayera jest da, kada bi mu ''dosadila'' nazočnost pojedinih gostiju, imao je dogovor sa svojim tajnikom da dotakne globus i onda tajnik  goste suptilno ''potjera'' kući. ''Svakog gosta, Strossmayeru dosta!''

Na drugom smo katu  pogledali medicinska pomagala (sprave za puštanje krvi – nikako se nismo mogli dogovoriti tko će biti pacijent, pa smo „liječenje“ odlučili ostaviti za sljedeći put), pripravke iz narodne medicine itd.

Napustili smo HAZU, nasmiješeni i obogaćeni, ne samo lijepim gostoprimstvom, nego i poklonima. A tko ne voli poklone??

 

Domaćinima u HAZU toplo zahvaljujemo, a učenicima čestitamo na entuzijazmu. I na kraju da se malo pohvalimo:  znali smo sve odgovore na postavljena pitanja o Baščanskoj ploči!

 

Ažurirano Petak, 12 Svibanj 2017 11:33
 

UPISI 2018./2019. – „DOĐITE U SELSKU“